Pokud onemocníme, jdeme většinou na tzv. neschopenku.
Je možné pracovat, i když právě marodíme?
Pokud zaměstnanec onemocní, lékař mu vystaví „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“ neboli neschopenku a zaměstnanec musí dodržovat léčebný režim.
V zákoně o nemocenském pojištění – ZNP – https://ppropo.mpsv.cz/zakon_187_2006 v § 55 odst. 1 písm. a) se dočteme, že pracovní neschopnost se vztahuje vždy k činnosti, která je pojištěna.
Nemocenské dávky (od státu) nebo náhrada mzdy (od zaměstnavatele) nahrazují příjem ze zaměstnání či podnikání. Během pracovní neschopnosti proto nemocný nesmí vykonávat práci, z níž tyto dávky dostává. V jiné práci – z níž nenárokuje náhradu mzdy nebo nemocenskou – mu to ale nebrání.
To znamená, že zaměstnanec, který si například vedle hlavního poměru přivydělává v dalším pracovním poměru, bude v tomto hlavním poměru uznán za práce neschopného, ale v druhém může i nadále pracovat. Nehraje přitom roli, zda se jedná o jednoho či více zaměstnavatelů.
Ustanovení § 14 odst. 2 ZNP totiž říká, že v případě souběhu pojištění se podmínky pro vznik nároku na dávku posuzují v každém pojištění samostatně.
Zákaz platí jen pro jednu práci
Názorným (i když spíše teoretickým) příkladem je člověk, zaměstnaný na plný úvazek jako prodejce. Kromě toho si občas přivydělává překládáním z angličtiny. Nemocenské dávky bude pravděpodobně dostávat z nemocenského pojištění své hlavní činnosti (práce prodejce). Aby o dávky nepřišel, nesmí během pracovní neschopnosti vykonávat tuto práci, u níž jsou dávky náhradou za dočasně přerušený běžný příjem. Může však pokračovat (s níže uvedenou výjimkou) ve své vedlejší činnosti, tedy překládání. A to nezávisle na tom, zda jde o další pracovní poměr u stejného zaměstnavatele (například dohodu o pracovní činnosti), nebo si takto přivydělává jako osoba samostatně výdělečně činná.
Při nemoci je tedy možné pracovat, ovšem nesmíme zapomenout dodržovat léčebný režim a můžeme vykonávat pouze tu činnost, z které nepobíráme nemocenské.
Zdroj: mpsv.cz/
portal.pohoda.cz/