Senát schválil novelu zákona o státní sociální podpoře, zákon č. 200/2017 Sb., která mimo jiné zvyšuje daňové zvýhodnění na první dítě od zdaňovacího období roku 2018.  Zatímco ke zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě došlo v poslední době již několikrát, naposledy takzvaným daňovým balíčkem – https://www.kycira.cz/zvyseni-danoveho-zvyhodneni-druhe-dite-treti-dalsi-dite/, zvýhodnění na první dítě zůstávalo dlouho stejné. Konkrétně se zvýhodnění zvýší z 13 404 Kč na 15 204 korun (o 150 korun měsíčně).

Poplatník má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě či děti, pokud spolu žijí ve společně hospodařící domácnosti.

Kdo může daňové zvýhodnění uplatnit?

Daňové zvýhodnění za splnění stanovených podmínek (viz dále) může vždy uplatnit daňový rezident. Daňový nerezident jen za podmínky, že je daňovým rezidentem členského státu Evropské unie nebo státu tvořící Evropský hospodářský prostor (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a pokud jeho příjmy z území České republiky tvoří nejméně 90 % všech jeho příjmů.

Daňové zvýhodnění nemůže uplatnit poplatník, který použije při stanovování dílčího základu daně z podnikání (§ 7 ZDP) nebo nájmu (§ 9 ZDP) výdaje v zákonem stanovené procentní výši z příjmů, tedy tzv. paušální výdaje, a součet takto stanovených dílčích základů přesáhne 50 % celkového základu daně.