Z důvodu možného daňového úniku bylo v roce 2011 zavedeno ručení odběratele za daň z přidané hodnoty nezaplacenou dodavatelem. Účel zavedení takového opatření bylo omezení daňových úniků a zlepšení výběru DPH.

Kdo může ručit?

Jednoduše řečeno ručí plátce DPH, který vystupuje v roli odběratele a nakupuje též od plátce DPH při splnění některých podmínek.

Dle § 109 plátce, který přijme zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku uskutečněné jiným plátcem nebo poskytne úplatu na takové plnění (dále jen „příjemce zdanitelného plnění“), ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění nebo poskytnutí úplaty na takové plnění věděl nebo vědět měl a mohl, že

a) daň uvedená na daňovém dokladu nebude úmyslně zaplacena,

b) plátce, který uskutečňuje toto zdanitelné plnění nebo obdrží úplatu na takové plnění (dále jen „poskytovatel zdanitelného plnění“), se úmyslně dostal nebo dostane do postavení, kdy nemůže daň zaplatit, nebo

c) dojde ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody.

Příjemce zdanitelného plnění ručí také za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je úplata za toto plnění:

a) bez ekonomického opodstatnění zcela zjevně odchylná od obvyklé ceny,

b) poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na účet vedený poskytovatelem platebních služeb mimo tuzemsko,

  • Není důležité, zda účet je nebo není zveřejněn v registru. Důležitá je podstata, že účet je vedený mimo ČR.

c) poskytnuta zcela nebo zčásti bezhotovostním převodem na jiný účet než účet poskytovatele zdanitelného plnění, který je správcem daně zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup, a pokud úplata za toto plnění překračuje dvojnásobek částky podle § 4 zákona o omezení plateb v hotovosti, při jejímž překročení je stanovena povinnost provést platbu bezhotovostně,

  • limit pro platbu v hotovosti je 270 000 Kč, tudíž zde platí dvojnásobek 540 000 Kč,
  • částku nižší je možné bez rizika ručení platit i na nezveřejněný účet (jestliže není splněna jiná podmínka pro ručení),

d) poskytnuta zcela nebo zčásti virtuální měnou podle právního předpisu upravujícího některá opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Poskytovatel plnění (dodavatel) je uveden v registru plátců, že je nespolehlivý plátce:

Pak příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění nebo poskytnutí úplaty na něj o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je nespolehlivým plátcem. Ověření, zda je plátce nespolehlivý lze provést ve veřejném registru DPH, kde nalezneme Údaje o subjektech DPH. V registru uvedena také informace, jestli je plátce nespolehlivý a bankovní účet ručení ke zveřejnění.

Příjemce zdanitelného plnění, které spočívá v dodání pohonných hmot distributorem pohonných hmot podle zákona upravujícího pohonné hmoty, ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud v okamžiku jeho uskutečnění nebo poskytnutí úplaty na něj není o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je registrován jako distributor pohonných hmot podle zákona upravujícího pohonné hmoty.

Zvláštní způsob zajištění daně

Jestliže se plátce dostane do role potencionálního ručitele a rád by eliminoval riziko, že by po něm bylo DPH vymáháno, může využít institut zakotvený v ustanovení § 109a ZDPH Zvláštní způsob zajištění daně. V tomto případě uhradí za poskytovatele zdanitelného plnění daň bez vyzvání. Uhradí ji přímo správci daně místně příslušnému „poskytovateli zdanitelného plnění“ na speciální depozitní účet způsobem zveřejněným správcem daně. Identifikátory k platbě jsou:

  1. identifikaci poskytovatele zdanitelného plnění,
  2. daň, na kterou je úhrada určena,
  3. identifikaci příjemce zdanitelného plnění,
  4. den uskutečnění zdanitelného plnění nebo den přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění.

Pozn.:

Zbývající úhradu za poskytnuté plnění (základ daně) zaplatí již přímo dodavateli na bankovní účet poskytovatele zdanitelného plnění (často účet uvedený na faktuře, ve smlouvě atd.). Doporučuje se s dodavatelem předem dohodnout na tomto způsobu uhrazení závazku v platebních podmínkách ve smlouvě či jiné dokumentu minimálně v zájmu zachování dobrých dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Zdroj:

Zákon o DPH

http://portal.pohoda.cz

 

Ing. Jitka Kyliánová